Elazığ , Merkez İlçe Harput Şuyulandırma Mahallesi ,110 Ada, 6 parsel de 457.00 metrekare Tapu alanına sahip olan Harput Okuma Evi, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras temsili listesine dâhil edilmiş Kürsübaşı geleneği ve Harput kültürünün yaşatılabileceği bir mekan olarak 2014’te yapılmış.
Kürsübaşı kültürü, Eski Harput evlerinde kış mevsimi boyunca soba görevi gören kömür ateşli kürsü etrafında ısınmak ve sohbet etmek amacıyla ortaya çıkmış bir gelenek.
Klasik enstrümanlarla çok sesli icra edilen ‘Harput Senfonisi’ Elazığ’ın kültürel değerleri arasında. Harput türküleri ve uzun havaların büyük bir çoğunluğu Fuzuli, Nedim, Nevres gibi ünlü şairlerin eserlerinden alınmış ve bestelenmiş. Atatürk, Elazığ ziyaretinde Harput müziğin icra edildiği bir geceye katılmış, çok büyük bir sevgi ve hayranlık duyduğunu ifade etmiş.
Kürsübaşı Okuma ve Kültür Evinde, Kürsübaşı Odası, zengin kütüphanesi ve okuma salonları yer alıyor. Zeki Müren’in bazı şarkılarında klarnetiyle yer alan Mehmet Şerif Çaça Klarnet Salonu, Elazığlı halk müziği sanatçısı Enver Demirbağ Musiki Odası gibi bölümlerde de Harput müziğine dikkat çekilmeye çalışılmış.