Alemdar Mahallesi, Zeynep Sultan Camii Sokak No:12,Fatih / İstanbul adresinde bulunan eser Lala Hayrettin Mescidi (veya Acem Ağa Mescidi), İstanbul Fatih'te, Sultanahmet civarında Alemdar Mahallesi'nde yer alan, Bizans dönemine ait Chalkoprateia Meryem Kilisesi kalıntıları üzerine 1484'te inşa edilmiş tarihi bir camidir.
Caminin duvarına yaslı Başçuhadar Seyid Ömer Ağa Çeşmesi dikkatimizi çekiyor. Çeşmenin 4 satır, 3 sütun kitabesi bulunuyor. (Enderunlu Vâsıf’ın tanzim ettiği ve Mustafa Rakım Efendinin güzel bir taliki) Kitabenin sol alt köşesinde 1230 tarihini okuyoruz. Çeşmenin büyük ve zarif kabartmalarla süslü ayna taşını mermer sütunlar çerçevelemektedir.
Cami harabe haline gelse de Başçuhadar Seyyid Ömer Ağa tarafından H. 1230/M.1814 yılında caminin avlu kapısıyla yan yana olacak şekilde ekletilen çeşme sağlam kalmıştır . Çeşmenin kitâbesi, H.1230/M.1814 tarihlidir ve kitabeye Râkım Efendi tarafından, Enderunlu Vâsıf’ın altı beyitlik bir şiiri yazılmıştır.
Çeşmenin iki tarafında, başlıkları olan birer sütuna yer verilmiştir. Çeşme lülesini içeren iç kısımda S ve C kıvrımları Rokoko üslubunda düzenlenmiştir. Üst ortada ise bir taç yaprağı kabartması yer almaktadır .
Çeşmenin iki tarafında, başlıkları olan birer sütuna yer verilmiştir. Çeşme lülesini içeren iç kısımda S ve C kıvrımları Rokoko üslubunda düzenlenmiştir. Üst ortada ise bir taç yaprağı kabartması yer almaktadır .
Kaynak: TARİHİ YARIMADA / M U R A T S A V (Dr. Arkeolog/S.Tar h Uzm.)