EDİRNEKAPI RUM ORTODOKS HAGİOS GEORGİOS KİLİSESİ- FATİH -İSTANBUL
Aya Yorgi Kilisesi ya da Ayios Yeoryios Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Fatih ilçesine bağlı Edirnekapı'da bulunan bir Rum Ortodoks kilisesidir.
Ayios Yeoryios Rum Ortodoks Kilisesi veya Hızır İlyas Kilisesi İstanbul Suriçi Edirnekapı Hoca Çakır Sokak'ta 1836 tarihinde inşa edilmiştir. Kilise tarihçisi Bizans dönemine dek inmektedir.
Yapının bugünkü yerine 1555 tarihinde mihrimah Sultan Camii kurulduğundan yeni bir kilise yapımına 12 sene sonra izin verilmiştir. Böylece Ayios Yeoryios r Kilisesi bugünkü yerine inşa edilmiştir.
Kilisede 1438'de rahip arsenios kritos tarafından Ayasofya'ya hediye edilen el yazması İncil korunmaktaydı. Fetihten sonra hükümdar Manuil’in manevi oğlu Konstantin’un eline geçmiş ve 1568'de de Ayios Yeoryios Manastırı kilisesine hediye edilmiştir kilisenin adı 1583 Trifon Karabeynikof ve 1604 yılında Paderakis kilise kataloglarında bulunmaktadır.
1662 büyük bir yangında yanan kilise Kuzey cephesindeki kitabesinden Ocak 1726 yılında restore edildiğini belirttirmektedir.
18. yüzyıl sonlarında kilisenin kitabesine yapılan temelden 13 Eylül 1936'da inşa edildiğini ve bu yapının Hacı Nikolas adlı bir mimar tarafından inşa edildiği anlatılır.
Kilise oldukça geniş bir arazi üstüne kurulmuştur avlının güneydoğusundan girilmektedir. Güneybatı ve Kuzeybatı da birer kapı daha yer alır: Doğusunda günümüzde kapalı olan Rum Okulu bulunmaktadır: Kuzeybatısında kilise görevlilerin evi kuzeydoğusunda kilise için yaşam mekanını görülmektedir: Yapının Güneyinde yuvarlak Kemerli birer pencere görülmektedir.
Dış narteksten iç nartekse ise basık Kemerli ortasında kilit taşı olan bir kapıdan girilmektedir. Kapının iki yanında yuvarlak Kemerli birer pencere daha yer alır: İç narteksin Güney bölümünü kapatılmış ve kilise yöneticileri için bir toplantı odası oluşturmuştur. Bu mekanın batısında avluya bakan yuvarlak Kemerli bir pencere görülmektedir.
İç nardex Kuzey kısmında kapatılmıştır bu bölümden daha tek üstündeki giyene Kale o çıkış veren Merdivenler batısında yuvarlak Kemerli bir pencere doğusunda depo olarak yapılan mekana geçilebilen bir kapı görünmektedir. İç narteksten ana Naosa düz kemerle ön kapıyla girilmektedir. kapının iki yanında iki tane dikdörtgen Pencereye yer alır.
Sayfamızdaki kilise bilgileri Profesör Eva Şarlak’ın İstanbul kiliseleri adlı kitabından alınmıştır.
KAYNAK: TAS İSTANBUL
FOTOÄžRAFLAR: EROL ÅžAÅžMAZ
EDİRNEKAPI RUM ORTODOKS HAGİOS GEORGİOS KİLİSESİ- FATİH -İSTANBUL Fotoğraf Galerisi